boktips/recension - Mina drömmars stad

Man skulle kunna säga att mina drömmars stad handlar om Henning och Tummen och de andra personerna i boken. jag skulle däremot säga att den handlar om Stockholm, eftersom att man får fortsätta följa den efter deras död.

Boken utspelar sig i 1800-talets Stockholm där man får följa Henning, en 15 årig pojke från landet som flyttar in i staden för att söka sin dröm. Väl i staden blir saker inte riktigt som han tänkt sig. Det är fattigt här också. Han träffar en vän som kallas för Tummen. Tummen tror på revolution. Det är bra för den osäkra och lite besvikna Henning som ändrar inställning lite. Henning får jobb på en starinfabrik, men letar efter ett mer välbetalt jobb. Han får ett arbete i hamnen som är mer välbetalt, dock mycket mer slitsamt. På ett bröllop träffar han Lotten som ska komma att bli hans fru och kärlek. Henning är genom hela boken osäker på sig själv och ser upp till den självsäkra Tummen som tycks få alla flickor. 

Hela boken är mycket eländig, men på något sett lyckas Fogelström ändå skildra att personerna inte stannade för att deppa, utan levde vidare och arbetade för en ljusare framtid.

Jag tyckte mycket om boken, den var intressant och det känns mäktigt att läsa om de gator de går på i boken och veta att man själv brukar gå där i nutid.

 Jag skulle definitivt rekommendera den här boken till någon som vill ha något lite tyngre att läsa. Den är absolut inget som man läser en halv sida på tunnelbanan till skolan och sedan en halv sida när man kommer hem. Man behöver läsa hela kapitel i taget för att kunna hänga med.

 Boken har ett ovanligt berättartempo, över tre kapitel kan det gå ett helt år. Det kan vara mycket förvirrande om man inte är van vid detta.

 Fogelström har också flera poetiska inslag i boken, inte avskilda dikter utan han blandar på ett snyggt sätt handling och dikt.

 ”Hamnen var ett mörkt valv mot ett ljust stråk. Över dem som arbetade där reste sig berget brant och svart och eländiga trätrappor klättrade mot ljuset”

 Dessa inslag beskriver även miljön på ett sätt som gör att man förstår att det inte enbart var eländigt utan att staden kunde vara vacker på den tiden också.

 Jag tänker fortsätta på den här bokserien i framtiden, det ska bli intressant eftersom den sträcker sig ända fram till slutet av Fogelströms livstid på 1960 -talet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0