Sänkningar

En gång, för mycket länge sedan, fanns det ett kungarike så stort så att det inte gick att mäta. Kungen här hade höga tankar om sig, han visste om att han var omtyckt. I detta kungarike levde även en moraltant och tre bönder.

En vacker dag satt moraltanten ute i solen och målade en vacker tavla. Bönderna gick förbi och beundrade tavlan. Då red kungen förbi och såg tavlan. Han iaktog tavlan en liten stund och brast sen ut i skratt.
- ha! Kallar du det där tavla? Jag kan måla bättre i sömnen!
Moraltanten svarade lungt.
- Låt mig se.

Kungen tog fram en tavla som han av en händelse hade med sig som han hade målat i sömnen. Den var inte i närheten av lika bra. Kungen sa då.
- Den här har jag målat i sömnen, vad tycks om den?
De tre bönderna mumlade i ett samstämmigt beundrande, visst, de tyckte nog att tavlan var vacker. Åh så mycket vackrare än moraltantens målning.

Ingen av dem tyckte egentligen det, men eftersom att de inte själva ville bli skrattade åt av självaste kungen så kände de att det var säkrare att instämma i kungens åsikter.

Tack vare den där kommentaren kände sig kungen ännu lite större och mäktigare. Nu kände han att han hade ett stöd från sina undersåtar, kände sig därmed inte riktigt lika ynklig och liten som han känt sig tidigare.

Den här sagan beskriver en typisk situation i ett högstadium. En person som innerst inne är väldigt osäker på sig själv trycker ned andra genom sänkningar. Knappt märkbara, men de finns där. Varje gång man skrattar åt någon annan känner man sig lite större och hoppas att det inte är ens egen tur att bli skrattad åt nästa gång.

Min fråga till er är: Vad finns det för typiska sänkningssituationer och vad kan man göra för att undvika/ ta sig ur dem?

Kommentarer
Postat av: jäni

det verkar som att personen som trycker ner folk är väldigt osäker på sig själv men också på sin ställning(altså sociala plats/rank/status), han verkar vara rädd för att vara den som är sämst eller att vara den som folk trycker ner, därför reagerar han genom att trycka ner andra så att han på det sättet höjer sin egan status, problemet med det är att han då inte vinner någon respekt eller tillit och han kommer då behöva fortsätta trycka ner folk för att kunna behålla sin nyvunna status. det är svårt att ensam göra någonting åt hans betende eftersom han troligen har flera bakom sig (som är rädda för att bli den nästa som han hackar på), men om du kan prata med de som står bakom honom och om du kan få över dom på din sida så blir han osäker. han kommer försöka trycka ner dig men om de andra står fast vid din sida så kommer han efter ett tag troligen upptäcka att det är lönlöst och gå vidare. eller det är ialla fall vad jag tror.

heh det blev ganska långt svar, hoppas det hjälper :)

2010-05-18 @ 23:17:03
URL: http://lyzmelkpower.blogspot.com/
Postat av: AliceOpal

precis! det är det som är grejen. Det är jättesvårt att ta ner dessa personer på marken igen eftersom de nästan alltid har ett "hov" av personer som är rädda själva, tro mig, jag har försökt.

2010-05-20 @ 09:18:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0